Spinner

Документ се учитава

ВИШЕР

Висока школа електротехнике и рачунарства струковних студија

Београд

Перица Штрбац

Образовање

  • Докторске студије: Војна академија, Београд, Информатика [2000-2002]
  • Магистарске студије: Електротехнички факултет, Београд, Рачунарска техника [1992-1996]
  • Основне академске студије: Војнотехнички факултет, Загреб-Београд, Информатика [1987-1992]

Биографија

Ванредни професор др Перица С. Штрбац, дипл. инж. рођен је 1. 1. 1968. године у Дрвару. Похађао је средњу електротехничку школу у Кључу где је био вуковац и ученик генерације. Завршио је Војнотехнички факултет (Загреб Београд, по програму Хјустонског универзитета), смер електро, група за информатику, специјалност хардвер, са просечном оценом студија 9.73. Дипломирао је 1992. године на теми "Захват података са производа" са оценом 10. Ова тема је реализована развојем хардвера и софтвера којима је омогућена подршка местима продаје (POS - eng. Point of Sale) базираним на бар-кодовима. Хардвер је реализован као ПЦ картица, а апликативни и драјверски софтвер су реализовани у Turbo Pascal-у.

Примљен је на конкурсу Министарства за науку и технологију Србије 1993. године као први на листи стипендиста за област информационих технологија.

Године 1992. уписао је последипломске студије на Електро-техничком факултету у Београду на катедри рачунарске технике, смер микропроцесорски системи. Просечна оцена последипломских студија је 10,00. Магистрирао је 1996. године на теми "Надградња Петри-мрежа за моделовање, симулацију и анализу рачунрских система", на ЕТФ-у у Београду, где је развијен оригинални програмски пакет за графичко моделовање анализу и симулацију помоћу традиционалних и надграђених Петри-мрежа као нове класе и дијалекта Петри-мрежа чија је намена моделовање, паралелизам, синхронизација и анализа сложених процеса посебно на регистарском нивоу.

Докторирао је 2002. године на теми "Један приступ моделовању комуникационог протокола применом надграђених Петри-мрежа", на Војној академији у Београду. Развијен је програмски пакет за сервер те програмски пакет за клијенте у радио рачунарској мрежи са имплементираним паралелизмом, успоставом везе, одржавањем везе, раскидањем везе, опоравку везе у случају прекида, FTP модом, CHAT модом, алармним слотом, аутоматском контролом хардверске исправности те реиницијализацијом у случају промене стања изазваног радио сметњама.

Запослен је од 1992. године и паралелно са академским има 16 година инжењерског радног стажа. Предаје предмете из области рачунарства и информатике активно од 2005. године. На Војној академији држао је предаванја из предмета: Микропроцесорски системи те Архитектура и организација рачунара, класама рачунарске технике и ваздухопловне технике. Као продекан за наставу на Факултету за компјутерске науке, изабран од стране декана академика Градимира В. Миловановића, обављао је  послове од 2009. године до 2014. године.  Предавао је:  Информатику, Објектно програмирање, Рачунарску графику, Мрежно рачунарство, WEB програмирање, WEB технологије, Софт компјутинг, Интернет пословно програмирање те Симулацију и моделовање на Факултету за компјутерске науке и на смеру компјутерски инжењеринг Факултета за пословне студије у Београду. На Техничком факултету и Факултету за информатику и рачунарство у Београду предавао је: Објектно програмирање и Практикум програмске системе.

Године 1993. почео је са истраживањем надградње Петри-мрежа, код професора Млађена Ђурашиновић на ВТА у Београду и код професора Боривоја Ж. Лазића на ЕТФ у у Београду. Сарађивао је са Војном академијом (1992-2008). Референце су: вођење дипломских радова и објављивање радова из области Петри-мрежа (моделовање, симулација и анализа паралелних процеса и микропроцесора), те предавања. Водио је пет дипломских радова на ВТА у Београду базираних на Петри мрежама. Његови ученици су данас запослени у фирми  Microsoft у Редмонду, или су докторирали или пред одбраном магистарских или докторских теза.

Тренутно истражује примене надграђених Петри-мрежа за моделовање, симулацију и анализу паралелних процеса, гeнeтских aлгoритaмa и компресије података где сарађује са академиком редовним професором др Градимиром В. Миловановићем.

Ожењен је и има двоје деце. Говори енглески и руски језик.


др Перица Штрбац слика

др Перица Штрбац

Kабинет: 511

Eлектронска пошта: perica.strbac@viser.edu.rs

Консултације
  • Среда: 12-14
  • Петак: 12-14
Предмети
© 2018 Висока школа електротехнике и рачунарства струковних студија, Београд
Војводе Степе 283, office@viser.edu.rs, 011/2471-099