Spinner

Документ се учитава

АТУСС

ВИШЕР

Академија техничко-уметничких струковних студија Београд

Одсек Висока школа електротехнике и рачунарства

Владимир Павловић

Образовање

  • Основне академске студије: Универзитет у Београду, Физички факултет, Истраживачка физика []
  • Магистарске студије: Универитет у Београду, Наука о материјалима []

Биографија

Владимир Павловић је  редовни професор Универзитета у Београду, а такође је ангажован у звању научни саветник у Институту техничких наука Српске академије наука и уметности.Као руководилац лабораторије за електронску микроскопију Пољопривредног факултета, чијем је и оснивању у великој мери допринео, проф. др Владимир Павловић поред доприноса развоју млађих научних кадрова на факултету активно ради и на  бољем умрежавању научних институција у земљи и иностранству чиме доприноси додатној афирмацији Универзитета у Београду у области микроструктурних истраживања.

Владимир Павловић спада у А1 категорију истраживача и његове научне активности се углавном односе на проучавање феномена и процеса у областима хемије и физичке хемије  чврстог стања, науке о материјалима, а нарочито на истраживања синтезе и карактеризације функционалних наноматеријала и полимер-керамичких композита, анализу утицаја адитива и допаната на механизме синтеровања, раст зрна и мултифероична својства керамичких материјала перовскитне и спинелне структуре, експериментална и теоријска проучавања синтезе мултифункционалних материјала, стереолошка истраживања еволуције микроструктуре и проучавање утицаја различитих структурних нивоа у структурној хијерархији на својства мултифункционалних материјала.  Од 2011. проф др Владимир Павловић је ангажован и као гостујући професор и истраживач у Националној агенцији за свемирска истраживања (НАСА-САД) и Централном Универзитету Северне Каролине, где се бави истраживањима и развојем наноматеријала специфичних намена (материјали који се могу користити као сензори, за обновљиве изворе енергије итд.)

До сада је  са сарадницима објавио више од 220 научних радова штампаних у релевантним међународним часописима и саопштеним на научним конференцијама  (од тога су 94 рада објављена у међународним часописима са СЦИ листе (31  у водећим мећународним часописима (М21), 21 у истакнутним међинародним часописима (М22) и 42 у међинародним часописима (М23))). Радови су му цитирани на SCOPUS-у 461 пут а h индекс му је 10. Др Владимир Павловић има и реализована два патента, а за практичне аспекте својих истраживања награђен је 2000. године златном медаљом Савеза проналазача Београда, а 2002. године специјалним признањем са златном медаљом.

Владимир Павловић је руководилац националног пројекта из области основних итраживања (хемија) под називом “Усмерена синтеза, структура и својства мултифункционалних материјала”, а учествовао је и у реализацији 15 научно-истраживачких пројеката, од којих су 6 били међународни пројекти, 6 пројеката  је  финансирало Министарство за науку републике Србије, два пројекта је финансирао Фонд за научна истраживања САНУ, а један пројекат је финансирао ИРИТЕЛ. Владимир Павловић је у оквиру својих истраживања остварио научну сарадњу са већим бројем научних институција из земље и иностранства (Институт техничких наука Српске академије наука и уметности, Инститит за физику, Винча, ИТНМС, ИМС, Хемијски, Технолошко-металуршки, Физички, Физичко-хемијски, Биолошки, Стоматолошки, Фармацеутски Машински факултети Универзитета у Београду, Електронски факултет Универзитета у Нишу, Технички и Агрономски факултет у Чачку, Центар за биоинжењеринг универзитета у Крагујевцу, ИРИТЕЛ...). Др Владимир Павловић је остварио и међународну сарадњу са универзитетом у Сао Паолу (УНЕСП), Инситутом за проблеме науке о материјалима Националне академије наука Украјине, Кијев, Институтом за хемију чврстог стања и механохемију СО Руске академије наука, као и одсеком за микроелектронику универзитета Илиноис, САД, Централним универзитетим Северне Каролине, САД и Националном агенцијом ѕа свемирска истраживања (НАСА). Владимир Павловић је заједно са академиком Ристићем ангажован и као главни уредник истакнутог међународног часописа (М22) International Journal of Science of Sintering. а члан је и Mеђународног института  за науку о синтеровању, подпредсеник Српског керамичког друштва, члан, Европског Керамичког Друштва, Српског Хемијског Друштва, Српског Друштва за Микроскопију. Поседује активно знање енглеског и француског језика, као и пасивно знање руског језика.

Референце

др Владимир Павловић слика

др Владимир Павловић

Kабинет: 101

Eлектронска пошта: vladimirboskopavlovic@gmail.com

Консултације
  • Понедељак: 12-13h
Предмети
© 2021 Одсек Висока школа електротехнике и рачунарства, Београд
Војводе Степе 283, office@viser.edu.rs, +381 11 2471 099