Spinner

Документ се учитава

АТУСС

ВИШЕР

Академија техничко-уметничких струковних студија Београд

Одсек Висока школа електротехнике и рачунарства

CISCO Академија

CISCO (www.cisco.com) је данас водећа и највећа компанија у области мрежних технологија. Од моћних рутера у окосници Интернета до IP телефона на столовима запослених, CISCO активна мрежна опрема веома заступљена у употреби, поготово у средњим и већим мрежама.

Као и неке друге компаније и CISCO има програм индустријске сертификације стручњака у областима везаним за рад са мрежном опремом и технологијама. Више о томе можете сазнати на: https://www.cisco.com/c/en/us/training-events/training-certifications/overview.html.

Најпопуларнији ниво сертификације је CCNA -Cisco Certified Network Associate и везан је технологије рутирања и комутирања (switching), односно познавање одговарајућих мрежних протокола и рад са најпопуларнијим CISCO рутерима и комутаторима. Да би се стекао CCNA сертификат, потребно је положити одговарајући испит у неком од Pearson-VUE центара за тестирање. Специфичност овог и сличних CISCО испита је у томе што се на испиту вреднује искуство у раду са реалном мрежном опремом, рутерима и комутаторима, а то је нешто што се само делимично може симулирати на личном рачунару.

CISCO мрежна академија, веома популаран начин да се припреми за полагање CCNA испита је CISCO-ов програм мрежних академија (CISCO Networking Academy, више о овом програму настраници http://www.cisco.com/go/netacad). Кроз овај програм, CISCO у сарадњи са образовним институцијама широм света, организује обуку полазника из области мрежних технологија и рада са CISCO мрежном опремом. Ради се према званичном наставном материјалу (у електронском формату), уз препоручен хардвер. Иако је најчешћи разлог због кога се људи одлуче за похађају мрежну академију припрема за полагање CCNA испита, сама академија има за циљ и нешто темељнију обуку из области мрежних технологија.

Настава на мрежној академији се одвија током четири семестра, од којих сваки траје око 2 месеца, односно док се не заврше сва предавања и практичне активности. Материјал једног семестра је подељен у 9-11 модула, са различитим темама, а након сваког модула се полаже одговарајући теоретски испит у електронској форми. Након завршетка семестра ради се и завршни теоретски и завршни практични испити који су услов за следећи семестар и добијање дипломе и пропратног писма о завршеном семестру.Први семестар се бави основама мрежних технологија и протокола и пред крај семестра се ради основна конфигурација мрежне опреме.У другом семестру се ради рутирање: упознавање са протоколима за рутирање (RIP, OSPF, EIGRP) и конфигурација на мрежној опреми.У трећем семестру се ради комутирање (STP, VLAN, VTP...) и упознаје са основама бежичних мрежа.У четвртом семестру се раде WAN технологије, као и сигурност мрежне опреме, листе за контролу приступа, NAT и сл. Након завршетка сва четири семестра, као и тестова за припрему за полагање, CISCO одобрава завршеним полазницима академије попуст за прво полагање испита. Тренутно се одобрава попуст до 58%.

Висока школа електротехнике и рачунарства има статус локалне мрежне академије и има одговарајући број инструктора. На академији се ради и теоријски и практично на предвиђеној опреми, у једној од две специјализовне лабораторије у школи.

Термини одржавања курсева су понедељак и четвртак, од 17:00 до 21:00. Цена курса мрежне академије је 21.600,00 динара по семестру.


© 2024 Одсек Висока школа електротехнике и рачунарства, Београд
Војводе Степе 283, office@viser.edu.rs, +381 11 2471 099
Радно време: Понедељак - Петак 09:00-17:00